Project Description

mews house seen from Central Avenue

widok z Central Avenue

Ten nowy dom jest umieszczony na wąskiej i małej działce na tyłach jednej z (historycznie) głównych ulic w Bangor (Hrabstwo Down, Północna Irlandia). W konsekwencji dom jest mały/kompaktowy.

Wyzwaniem projektowo-planistycznym na tym projekcie było zapewnienie jednego miejsca parkingowego na samochód i równocześnie wytyczenie otwartej przestrzeni rekreacyjnej na tym samym podwórku. Parkowanie samochodu wymagało zastosowania szerokiej bramy ze względów na ograniczoną możliwość manewrowania samochodem na terenie podwórka. Dom posiada podziemny zbiornik wodny wymagany przez lokalne regulacje dla celów zatrzymania wody deszczowej. Okna od strony originalnego domu zostały zaprojektowane jako nie-otwieralne i półprzezroczyste. Niektóre elemety projektu zostały zmienione przez klienta na etapie budowy.

 

 

new mews house as seen from the other end of the lane; spires of the churches of Bangor with roofscape in the background

widok z drugiego końca alejki

 

new mews house in center of Bangor, County Down, Northern Ireland, 2016

 

 

photo of site before any work on new mews house started

przed

mews house seen from intersection of narrow back lanes, in Bangor Co. Down

po

 

Print Friendly, PDF & Email