Project Description

Opis projektu:
Duża wiejska rezydencja. Nowy dom zastępujący dom istniejący w tym samym miejscu. Głównym elementem projektowym jest okno panoramiczne, które otwiera pokój dzienny szeroki widok i jezioro w dolinie poniżej. Bryła domu, jej wielkość i ukształtowanie odzwierciedla formę szopy wiejskiej (tak zwanej ‚szopy holenderskiej’ (ang.: ‚dutch shed’) typowej dla tego regionu i powszechnej w całej Irlandii. Ukształtowanie i wielkość zastosowanego dachu jest charakterystyczne dla ‚szopy holenderskiej’.

 

Wyzwania projektowe:
1. Wyzwaniem projektowym tego budynku było jego usytuowanie na północnym zboczu. Podczas, gdy takie usytuowanie sprzyja widokom z głównego pokoju i okna dzięki podświetleniu słońcem od strony obserwowania, dom sam w sobie nie otrzymuje dużo bezpośredniego swiatła słonecznego. Troska o bezpośrednie swiatło słoneczne jest bardziej przstrzegana w Polsce niż w Irlandii (zarówno Północnej jak i Republice). (Zapotrzebowanie na bezpośrednie swiatło słoneczne w wnetrzu domu nie jest wymagane w Irlandii (Irlandiach) ani przez widziały planowania przestrzennego ani przez wydziały budowlane. Odzwierciedlają to identyczne budynki poodwracane we wszyskie kierunki świata).
2. Wyzwaniem związanym z planowaniem przestrzennym był dostęp do drogi publiczej. Chodzi tu głównie o poprawne zaprojektowanie drogi dojazdowej dla samochodów. Dom znajduje się na stromym zboczu i sama droga dojazdowa do domu na prywatnym terenie jest kręta i wije się przez działkę w celu zminimalizowania pochyłu od wartości akceptowalnych (zgodnie z istniejącymi regulacjami). W tym celu konieczne było zaplanowanie wykopów i nasypów. Usytuowanie domu na wzgórzu i głęboko wewnątrz działki było wynikiem chęci uzyskania interesujacego i głębokiego widoku z pokoju dziennego. Szczególnym wyzwaniem projektowym okazał się dostęp do działki z drogi publiczej. Podczas gdy dojazd do bramy od drogi jest używany przez 2 inne domy i jest dojazdem istniejącym, wydział planowania rady hrabstwa wyraził oczekiwania udoskonalenia tego dojazdu. Oczekiwaniem planistów było odniżenie spadku drogi dojazdowej i polepszenie widoczności drogi publiczej z drogi dojazdowej.
3. Kolejnym wyzwaniem planistycznym było zyczenie urzędu planowania, aby głowna elewacja (wyeksponowana do drogi) miała bardziej wertykalny charakter. Życzenie to uderzyło bezpośrednio w życznie klienta, który chciał mieć okno panoramiczne rozciągające się przez całą ścianę zewnętrzną (a wiece praktycznie elimimujące ścianę zewnetrzną). Rozpoczęło to walkę z liniami poziomymi i szukanie równowagi pomiędzy wyrazem budynki na elewacji a funkcją przestrzeni za nią się chowających. (Ogólnie można przyjąć, że duże horyzontalne powierzchnie okienne nie są mile widziane przez planistów na tradycyjnych obszarach wiejskich).

 

Etap projektu:
Projekt uzyskał pozwolenie urzędu planowania przestrzennego przy radzie hrabstwa.

Print Friendly, PDF & Email